Ενημερώσου για τη σεξεργασία

Image
29/05/2023

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΣΕΞΕΡΓΑΣΙΑ;

  • Η εργασία στο σεξ είναι ένα επάγγελμα, μια μορφή εργασίας: το άτομο εκούσια επιλέγει να εργαστεί στη βιομηχανία του σεξ. Η σεξεργασία αφορά ενήλικα άτομα που το αντικείμενο της εργασίας του είναι να διεγείρουν σεξουαλικά (σωματικά ή νοητικά) επί πληρωμή, και έχει πολλές μορφές: οίκοι ανοχής, στούντιο μασάζ, strip clubs, ταινίες, διαδίκτυο, δρόμος κ.ά.
  • Αντίθετα με ευρέως διαδεδομένες παρερμηνείες, αποτελεί κάτι εντελώς διαφορετικό από αυτό που ονομάζουμε «εμπορία ανθρώπων» (trafficking). Το trafficking είναι η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, κατά την οποία το άτομο απειλείται, κρατείται παρά τη θέλησή του και εξαναγκάζεται σε μη συναινετικές πράξεις.
  • Η ταύτιση της σεξεργασίας με το trafficking συνεπάγεται ταύτιση της εργασίας στο σεξ με παράνομες, νομικά κολάσιμες πράξεις. Κατά την προσπάθεια καταπολέμησης του trafficking η ταύτιση αυτή οδηγεί στην ποινικοποίηση της σεξεργασίας, και κατ’ επέκταση στο στιγματισμό και την περιθωριοποίηση των σεξεργαζόμενων ατόμων, κατηγοριοποιεί όλα τα σεξεργαζόμενα άτομα ως θύματα που δεν έχουν έλεγχο του σώματός τους και εν τέλει οδηγεί στην ενίσχυση του φαινομένου του trafficking δίνοντας χώρο στους διακινητές να δρουν ανενόχλητοι εκμεταλλευόμενοι τη μη νομιμοποίηση της σεξεργασίας.

ΤΙ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΤΑ ΣΕΞΕΡΓΑΖΟΜΕΝΑ ΑΤΟΜΑ;

Αυτή τη στιγμή με την υπάρχουσα κοινωνικοπολιτική κατάσταση στην Ελλάδα τα εργαζόμενα στο σεξ άτομα είναι εκτεθειμένα σε σωματική και σεξουαλική βία εξαιτίας της ποινικοποίησης και της διασταύρωσης διαφόρων μορφών καταπίεσης. Η έλλειψη του κατάλληλου νομικού πλαισίου εγκλωβίζει τα εργαζόμενα άτομα σε ένα καθεστώς ευαλωτότητας μέσα στο οποίο στερούνται θεμελιωδών δικαιωμάτων. Δεν τους αναγνωρίζονται πλήρη και ίσα εργασιακά δικαιώματα , ενώ διστάζουν να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται στις αρχές καθώς αναγκαστικά τα ίδια εργάζονται σε καθεστώς παρανομίας.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΙΣΧΥΩΝ ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΕΞΕΡΓΑΣΙΑ;

Το νομικό πλαίσιο για την εργασία στο σεξ όπως ορίζεται από το νόμο 2734/1999 θέτει ανυπέρβλητα εμπόδια που καθιστούν ουσιαστικά παράνομη τη σεξεργασία και εκθέτουν τα εργαζόμενα άτομα σε πολλαπλούς κινδύνους. 

Ενδεικτικά:

  • Το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την εργασία στο σεξ στο δρόμο, σε ξενοδοχεία, διαδικτυακά ή στον χώρο του σεξεργαζόμενου ατόμου ή του ατόμου που λαμβάνει τις υπηρεσίες – αγνοώντας τις πραγματικές συνθήκες της σεξεργασίας με αποτέλεσμα να ωθεί τα άτομα που εργάζονται στο σεξ στην παρανομία και να μη μπορεί να ελέγξει το επάγγελμα για την προστασία των εργαζομένων και της δημόσιας υγείας. 
  • Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, όσες/οι/α εργάζονται στο σεξ θα πρέπει να είναι άγαμες/οι/α ή σε χηρεία ή διαζευγμένες/οι/α – σε κάθε περίπτωση όχι παντρεμένες/οι/α, πρόβλεψη που αμφισβητεί ευθέως τα ίσα δικαιώματα στην οικογένεια και την εργασία. 
  • Το πιστοποιητικό άσκησης επαγγέλματος ισχύει για χρονικό διάστημα τριών μόνο ετών, χρονικός περιορισμός που δεν ισχύει για κανένα άλλο επάγγελμα. 
  • Στην πράξη ο νομοθέτης καθιστά σχεδόν αδύνατη τη νόμιμη εργασία στο σεξ σε χώρους εντός του αστικού ιστού καθώς δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση σε κτίρια που απέχουν, σε ακτίνα λιγότερο από 200 μέτρα, από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα, καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές. Η άδεια εγκατάστασης και χρήσης του οίκου ανοχής ισχύει για δύο χρόνια και ανανεώνεται για ίσο χρονικο, με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις της αρχικής χορήγησης.
  • Ο νόμος απαγορεύει τη χορήγηση δεύτερης άδειας στο ίδιο οίκημα ή στην ίδια πολυκατοικία και για την εγκατάσταση σε μία πολυκατοικία προβλέπεται η συγκατάθεση και των ιδιοκτητών και των ενοίκων αυτής. Απαγορεύει, επίσης, τον επαγγελματικό εταιρισμό.

Ενώ ο νόμος εξασφαλίζει τα άτομα που λαμβάνουν υπηρεσίες στο σεξ (πελάτες), εύκολα διαπιστώνει κανείς πως το νομοθετικό πλαίσιο απορρυθμίζει και αποδυναμώνει τα άτομα που θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο, δηλαδή τα ίδια τα άτομα που εργάζονται στο σεξ και που βρίσκονται σε καθεστώς ευαλωτότητας.

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΩ;

Ενημερώσου περαιτέρω στο website του Red Umbrella και στήριξε το έργο μας.