25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ – ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Image
24/11/2023

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου), το Κέντρο Ενδυνάμωσης για Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ Red Umbrella και ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδος – Θετική Φωνή υπενθυμίζουν πως τα δικαιώματα των γυναικών και τα δικαιώματα των σεξεργαζόμενων ατόμων σχετίζονται και τονίζουν την ανάγκη για καταπολέμηση των περιστατικών βίας εις βάρος ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και μειονοτήτων.

Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ, εκ των οποίων οι γυναίκες αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία, υφίστανται σε τακτική βάση κακοποιητικές συμπεριφορές, βία και καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ένας βασικός λόγος για τα παραπάνω είναι το ότι τα – εργασιακά – δικαιώματά τους ουσιαστικά δεν είναι κατοχυρωμένα, αφού ο Νόμος 2734/1999 αναφορικά με τη σεξεργασία δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αφήνει παντελώς εκτεθειμένα τα εργαζόμενα άτομα σε κάθε είδους δυσκολία και πρόκληση.

Η διεκδίκηση της αλλαγής του νόμου αυτού και της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των σεξεργαζομένων αποτελεί βασικό πυλώνα του προγράμματος «Dana – Ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ», που υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active Citizens Fund, με φορέα υλοποίησης τη Θετική Φωνή. Μέσω του έργου παρέχεται νομική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, συμβουλευτική για θέματα σεξουαλικής υγείας και εκπαιδεύσεις για σεξεργαζόμενα άτομα, ενώ παράλληλα λαμβάνονται πρωτοβουλίες πρωτογενούς έρευνας και συνηγορίας.

Το πρόγραμμα Active citizens fund, ύψους € 15 εκ., χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία και είναι μέρος του χρηματοδοτικού μηχανισμού του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ) περιόδου 2014 – 2021, γνωστού ως EEA Grants. Το πρόγραμμα στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος Active citizens fund για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow.

Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr