ΤΟ ΝΕΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΣΕΞ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Image
18/08/2022

Ως Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας – Θετική Φωνή είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε την έναρξη λειτουργίας του “Red Umbrella Thessaloniki”, του Κέντρου Ενδυνάμωσης για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ στη Θεσσαλονίκη.

Τα άτομα που εργάζονται στο σεξ αποτελούν μία από τις πλέον περιθωριοποιημένες και αφανείς κοινωνικές ομάδες. Ενδεικτικά, η ισχύουσα νομοθεσία για τη σεξεργασία στην Ελλάδα καθιστά πρακτικά αδύνατη τη νόμιμη εργασία στο σεξ και αφήνει τη συντριπτική πλειονότητα των  εργαζομένων ατόμων στο σεξ εκτός πλαισίου προστασίας, δυσχαιρένοντας  μεταξύ άλλων την πρόσβασή τους σε δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ενώ τα αποκλείει από το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση. Στην ισχύουσα μορφή του, το νομικό, πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο καθιστά την ομάδα των σεξεργατών και σεξεργατριών εξαιρετικά ευάλωτη. Στη Θετική Φωνή – Σύλλογο Οροθετικών Ελλάδος γνωρίζουμε πολύ καλά πως η κοινωνική αυτή ευαλωτότητα συνεπάγεται επιπροσθέτως και ευαλωτότητα ως προς τον HIV δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο στιγματισμού και περιθωριοποίησης. 

Για αυτό τον λόγο η υποστήριξη και η ενδυνάμωση των ατόμων που εργάζονται στο σεξ αποτελούσε και αποτελεί προτεραιότητά μας. Η αναγνώριση των συγκεκριμένων αναγκών  οδήγησε το 2015 στη δημιουργία του πρώτου Κέντρου Ενδυνάμωσης για τα Άτομα που Εργάζονται στο Σεξ στην Ελλάδα, του Red Umbrella Athens, το οποίο έκτοτε έχει δεχθεί περισσότερες από 5.500 επισκέψεις. Στο πλαίσιο του προγράμματος  “DANA: ενδυναμώνοντας τα άτομα που εργάζονται στο σεξ” έχουμε πλέον τη δυνατότητα να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες ενδυνάμωσης των σεξεργαζόμενων ατόμων στη Β. Ελλάδα με τη λειτουργία του Red Umbrella Θεσσαλονίκης. 

Οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν και περιλαμβάνουν: νομική υποστήριξη, ψυχοκοινωνική υποστήριξη, εξετάσεις για HIV, ηπατίτιδα B και C, διασύνδεση με άλλες υπηρεσίες, συμβουλευτική για τη σεξουαλική υγεία, συμβουλευτική για θέματα εξαρτήσεων και μείωση βλάβης, υλικά ασφαλέστερης χρήσης, παροχή ρούχων, προφυλακτικών, λιπαντικών ή άλλων ειδών, υπηρεσίες αισθητικής και καλλιτεχνικές/ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Παράλληλα οι ομάδες streetwork θα παρέχουν υπηρεσίες εξέτασης, ενδυνάμωσης και διασύνδεσης δύο φορές την εβδομάδα με δράσεις στο πεδίο. 

Σκοπός μας είναι η υποστήριξη και η ενδυνάμωση της ίδιας της κοινότητας των ατόμων που εργάζονται στο σεξ ώστε να εμπλακούν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων και να μπορέσουν να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους.

Το Red Umbrella Thessaloniki θα στεγάζεται στην Εγνατία Οδό 112 (στον 3ο όροφο) και θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα από τις 16.00 μέχρι τις 20.00 με ημερομηνία έναρξης τη Δευτέρα 4 Ιουλίου. Θα μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μας τηλεφωνικά στο 2310282284. 

Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και παντού, υπενθυμίζουμε πως δεν υπάρχουν δικαιώματα των γυναικών, των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, ή εργαζομένων χωρίς την πλήρη κατοχύρωση των δικαιωμάτων των σεξεργαζομένων ατόμων!